Ha manapság az ózonra gondolunk, leginkább az a mérgező gáz jut az eszünkbe, amely a légszennyezettség szerves része. Orrunk már kis koncentrációban is felismeri.Hétköznapjainkban régi fénymásológépek közelében bizton érezhetjük.Tulajdonságaihoz hozzátartozik, hogy az egyik legjelentősebb oxidálószer.

Ez az oxidálási folyamat a mikroorganizmusokkal is szemben, olyan eredményes, hogy azok egyszerűen nem képesek immunitást felépíteni. Bontja a baktériumok sejthártyáját-falát, gátolja a gombák sejtnövekedését és a vírusok szaporodását.

Gyógyászati jelentőségét a XIX. század elejétől használják. Kezdetben az ívóvíz fertőtlenítésére, élelmiszerek frissen tartására szolgál. Pozitív hatása nagyon sokrétű. Használható a vérkeringés, az immunrendszer élénkítésére, hegek regenerálására, a bőrfelület gyulladáscsökkentésére, az allergiás reakciók gyorsabb lefuttatására ezáltal például rovarcsípésre, fekélyes sebek körüli bőrkezelésre. A kozmetikai ipar is felfedezte már. Műtök, rendelők levegőjének sterilizálására is alkalmas, ez az ún. germicid lámpa. Hasznos kiegészítője lehet a szájsebészeti beavatkozások kezelőhelységében.

A fogászat és a szájsebészet sem lehet kivétel az alól, – hiszen a szép restaurációk mellett – hogy meg kell küzdeni a szájban élő, problémákat okozó baktériumokkal szemben. Az ózon, nyálkahártya gyógyulására való hatását 2001-ben írta le először. A terápiaskála: gingivitis, parodontitis, stomatitis, periimplantitis, endodontia, neuralgia, stb. Előnyei között mindenképp említést érdemel, az alacsony költség nagyon magas hatásfok mellett és, hogy könnyen kezelhető, asszisztensek, dentálhigienikusok is elsajátíthatják a használatát. Némi óvatosságot talán az jelenthet, hogy az elektróda, amit közvetlenül az érintett területre helyezünk, üvegből készül. Némely pácienseknél előfordul áramütésszerű panasz, ezt a készüléken állítható az intenzitás gombbal csökkenthetjük. Ezt a “panaszt” vitalitásvizsgálatnál ki is lehet használni.

Minden készülékhez több cserélhető kanül tartozik. Ezek tulajdonképpen zárt rendszerű elektródák, amik csúcsúknál fejtik ki a hatásukat kémiai kötésen keresztül. Az érintett területekhez különböző fejű végződéseket használunk.

A készüléken a koncentráció beállítható, ez kb. 5000-50000 ppm (parts per million, rész a millióban).

Irodalom:
wikipédia
focus magazin 2006

2010.02.28.5:19