Avagy a fogfájás házi szerei. Hogy a páciensek kérdéseire kielégítő választ adjunk, a teljesség igénye nélkül összegyűjtöttük ezeket. Az természetes, hogy sokan fordulunk a gyógyszerek helyett, vagy előtt, a gyógyhatású növények és praktikák felé, hogy ne terheljük feleslegesen a szervezetünket. Mivel egy szájhigienes kezelés során fogról fogra járunk, gyakran tapasztaljuk, hogy a szájüregben csak egy bizonyos fog okoz panaszt. Ez legtöbbször az érzékeny fognyakat jelenti. Itt segíthet a nagy dózisú fluoridos fogkrém, melyet az ujjunkkal a fognyakra dörzsölünk, és nem öblítjük le . Nem hosszútávú megoldás, de rövid időre lezárhatja a dentintubulusokat, védve a fogat a hyperszenzitívitástól.

Ha caries okoz panaszt, pulpitis fenyeget, azzal a foggal, vagy a környezőkkel kell elrágni egy szegfűszeget, ami az eugenol tartalmának köszönhetően rövid időre tompíthatja a fájdalmat.

A jegelés külsőleg segít a fájdalmas, gyulladt, vagy frissen kezelt területen. Fontos, hogy az arc bőrével ne közvetlenül érintkezzen. Egy esetben viszont igen, ha a herpes labialis kezdeti stádiumában van ajak.

És végül a parodontológiai panaszokra, sebekre a zsályatea. Forralás után a hideg teával kell öblögetni. Fertőtlenítő, baktericid, gyulladásgátló hatóanyagaival az egész szájüreget gyógyítja.

2016.01.08.1:11