Kezünkbe került egy könyv, ami ihletet adott.

Ez Jutta Altmann-Brewe, Amalgám az időzített bomba címet viseli. Összefoglalva egy pár dolog, amit még talán nem is tudtunk, vagy már el is feledkeztünk róluk.
A természetgyógyászat, a holisztikus orvoslás korát éljük. Majd minden ember szeretne egészségesen élni. Kérdés, hogy mit teszünk meg a jó ügyért? Hogy gyorsan a szájüreghez érjünk, egy igen szembetűnő indirekt ok az amalgám.

A könyv olvasásakor megdöbbentő tény, hogy fogászati kezelőegységeket külön amalgámszeparátorral látnak el, hiszen veszélyes hulladék, nem kerülhet a talajba, élővizbe, de emberek milliói a szájukban- tömés formájában viselik. Ez, azt gondolom önmagáért beszél.

Az amalgám nehézfémötvözet. Az ötvözőpor 50%-át a következő fémek alkotják:ezüst, ón(fokozottan mérgező), réz, cink, higany. Ehhez jön minden esetben még a másik 50% higany. Nos lássuk miket írnak e fémek rovására.
Elsősorban a higany, -gőz felelős az emberi szervezet károdásaiért. Minden egyes amalgámhordozó páciens évről évre, igaz kis mennyiségben de 24 órán keresztül kapja az “adagot”. Rágáskor is természetesen. Az megjegyzésben áll, hogy az emberek körében ez az érzékenység 10-szeresen eltérhet egymástól. Az érzékeny személyeknél hamar jelentkezhet allergia.
Tehát, a tüdő alveolusai felfogják a belélegzett gőz 80%-át, ami így a vérkeringésbe jutva kötéseket létesít a vér festékanyagaival és fehérjéivel. A gyomor-bél traktusból 95%-ban szívódik fel. Rengeteg tünetet sorolnak fel.
-izom, -ízületi fájdalom,
-torokfájás,
-száraz száj,
-hányinger,
-hasfájás,
-hideg kéz, láb, orrhegy,
-szédülés,
-depresszió,
csak, hogy ízelítőt kapjunk.

Az amalgám egésze igen káros a gyermekekre illetve a magzatra is. Várandós anyáknak egyátalán nem tanácsolják, a már meglévő tömések eltávolíttatását, mert olyankor csak még több higanygőz, és higanyrészecske szabadul fel.
Általában ha sor kerül a kiszedésére, ajánlatos lenne egy méregtelenítő kezelés elvégzése. Ez immunerősítő, vagy nagy szelén, vagy cink tartalmú készítményekkel is véghezvihető. Még egy érdekes méregtelenítési módszer a reggeli olaj “rágása”. Ugyanis alvás közben a nyálkahártyán összegyűlnek a szervezetet megterhelő anyagok részecskéinek maradványai, a mikroorganizmusok anyagcseretermékei. Ha reggelente, éhgyomorra 10-20 percet a szánkban tartjuk az olajat, mondjuk olivát, majd kiköpjük, sok méreganyagot leöblítünk a lefolyón.

A fogászaton dolgozók, ha használják ezt az anyagot, különösen veszélyben vannak. Az óvintézkedéseket érdemes megfogadni. Gumikesztyű és orr-száj maszk viselése természetesen alapvető. A szellőztetésről vagy esetleg egy gázelszívó berendezésről gondoskodjunk. A kezeléshez nem árt nyálrekeszt használni, hisz így könnyebben felfogjuk a fémforgácsokat. Az eltávolítás során, ha lehetséges a fogorvos ne a turbinát használja, hanem mondjuk egy gyorsítót, un. piros könyökdarabot.
A könyv folytatása még allergiateszteket ajánl, diagnosztikus módszereket és némi felsorolást a jövő fogtöméseinek, fogpótlásainak anyagait illetően.

2010.06.08.8:25